Handelingsbekwaamheid

Thema's | Laatst bijgewerkt op: 20.06.2019
Wat is het

Als de persoon met het Prader-Willi Syndroom (PWS) ouder is dan 18 zijn er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden. Zo moeten zij bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering afsluiten. Ook mag iemand vanaf 18-jarige leeftijd ‘overeenkomsten aangaan’ zonder toestemming van ouders, omdat zij volgens de wet dan handelingsbekwaam zijn. Dit betekent dat zij de gevolgen van hun keuzes kunnen overzien, zoals bij het afsluiten van een lening of abonnement. Veel mensen met PWS zijn kwetsbaar en soms niet handelingsbekwaam. Om te voorkomen dat anderen hier misbruik van maken, kan de kantonrechter een curator, bewindvoerder of mentor benoemen. Deze persoon neemt financiële beslissingen voor de betrokkene of beslissingen over de zorg aan de betrokkene.

Daarnaast zijn er ook alledaagse situaties waar je behoedzaam kunt zijn. Voor mensen met PWS kan bijvoorbeeld het internet een walhalla zijn. Je van alles en nog wat opzoeken, video’s kijken, gamen en online shoppen. Verder kan je via mail en sociale media contacten met anderen onderhouden. Mensen met PWS kunnen kwetsbaar zijn en gevoelig voor misbruik. Het is daarom belangrijk om hen hierin goed te begeleiden. Wees alert!

Tools
  • De tools die hieronder genoemd zijn, zijn bedoeld voor mensen met een beperking in het algemeen. Bij mensen met PWS is het belangrijk om extra alert te zijn. Het is voor hen immers extra verleidelijk om bijvoorbeeld transacties te doen, bestellingen te plaatsen of handelingen te verrichten in ruil voor eten.

  • Met de website Plienplein kunnen mensen met een beperking veilig leren internetten. Plien vertelt met video’s wat cyberpesten is, wat een sociaal netwerk inhoudt en nog veel meer. Let alleen wel goed op de inhoud. Zo leert Plien ook in een video hoe je geld kunt pinnen en dat is niet voor iedereen gewenst.
  • De website Steffie.nl legt moeilijke dingen op een gemakkelijke manier uit, zoals daten, DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts.
  • Met de VraagApp krijg je snel antwoord op je vragen. Deze app is ook door mensen met PWS te gebruiken.
  • Deze toolkit helpt je om in gesprek te gaan over social media.
  • Met deze signaleringslijst kun je checken of er financiële problemen zijn.
  • Deze e-learning is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking die moeite hebben om met geld om te gaan.
Tips
  • Bekijk met regelmaat samen de internetgeschiedenis en ga hierover in gesprek. Blokkeer in overleg met de persoon met PWS sites waar nodig.
  • Kan of mag iemand met PWS zelf bestellen via internet? Zorg dan voor een aparte rekening waar nooit te veel geld op staat. Bekijk samen regelmatig de uitgaven en ga hier het gesprek over aan.
Achtergrond
Suggestie of feedback?

Andere thema's