Bewegen

Thema's | Laatst bijgewerkt op: 17.10.2019
Wat is het

Lichamelijke beweging zal altijd deel moeten blijven uitmaken van het dagelijks leven van kinderen, pubers en (jong)volwassenen met Prader-Willi syndroom (PWS). Door de problemen in de hormonale aansturing hebben mensen met PWS niet alleen risico op overgewicht en obesitas, maar ook op vroegtijdige botontkalking, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Bewegen en goede voeding vormen voor bovenstaande problemen het beste medicijn. Bewegen leidt tot een toename van de spiermassa en hoe meer spiermassa des te hoger is de stofwisseling, ook in rust.

Door de vertraagde stofwisseling, het risico op overgewicht en de ongeremde eetlust, is het belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen. Lichamelijke beweging versterkt de spieren, houdt het gewicht op peil en kan tevens een sociale functie vervullen.

Bewegen zorgt voor afleiding van de focus op voedsel, ontwikkelt het zich goed voelen, het geeft een boost aan het zelfrespect en komt het gedrag ten goede.

Tools
Ervaringen
  • Danny deed mee aan de Special Olympics. Lees en kijk wat dit voor hem betekende.​​​​
Tips
  • Motiveer mensen met PWS om te bewegen en maak het onderdeel van de dagstructuur.
  • Bij een beweegprogramma is het belangrijk dat de persoon met PWS begeleid wordt. De begeleider kan degene helpen om de oefeningen goed uit te voeren en er voor zorgen dat alle oefeningen gedaan worden.
  • Wil je bewegen stimuleren? Zorg voor competitie, dit werkt bevorderend. Je kunt een wedstrijdje tegen elkaar doen, of laat degene zichzelf verbeteren door sneller te gaan.
  • Met name krachttraining en duurtraining zijn goed voor mensen met PWS. Krachttraining omvat oefeningen met gewichten en bevordert de spierontwikkeling. Duurtraining is goed voor het uithoudingsvermogen, het hart en de longen. Je kunt denken aan atletiek, fitness, wandelen, dansen, paardrijden, zwemmen en fietsen. 
  • Reguliere teamsporten zijn vaak lastig voor mensen met PWS; enerzijds door de spierslapte, anderzijds door de snelheid van het spel. Dit vraagt om voldoende motorische coördinatie en inzicht in het spel. Er bestaan sportmogelijkheden voor mensen met een beperking, die wel geschikt kunnen zijn, bijvoorbeeld G-voetbal of G-hockey (teams van gehandicapten).
  • Ook wandelen met de hond, lopen in plaats van het gebruik van openbaar vervoer of auto zijn vormen van lichaamsbeweging.
  • Het is nooit te laat om de persoon met PWS te laten bewegen. Dagelijks 10 minuten wandelen is al een fantastisch begin. Het geheim is om er routine in te brengen en de fysieke activiteiten spelenderwijs uit te breiden.
Achtergrond
Suggestie of feedback?

Andere thema's